שימור חומת המצודה
בחודשים אוגוסט 2007-פברואר 2008 נערכו פעולות שימור בקטע חומת המצודה. פעולות השימור מטעם רשות העתיקות ובמימון הרשות לפיתוח ירושלים, נוהלו על ידי ערן חמו, בסיוע יורם סעד; אבי משיח, אמיר פרוינדליך ויובל אברהם (תכנון), ליליה סוחונוב (הנדסה), אבי פרץ (משמר אחראי). פעולות השימור בשטח בוצעו על ידי: חאלד אבו סנינה, מוחמד אבו רמילה, ווהל בסטי, אחמד דעיס, מופיד סמארה, באדר שלודי.

חומת המצודה - ביצורי מצודת דוד, ובהם חפיר ו'חלקלקה' - נמצאת במרכז החזית המערבית של חומות העיר העתיקה. חומת המצודה אינה חלק בלתי נפרד מחומות העיר העתיקה, אלא חומה משופעת, 'חלקלקה', ועליה רחבה ששימשה בעבר כרחבת תותחים שהגנה על המצודה.
נתונים פיזיים
אורכה של חומת המצודה כ-125 מ'. שטח החזית כ-1215 מ"ר, מתוכם 1000 מ"ר של חומת חלקלקה משופעת (170% שיפוע).
גובה הפן החיצוני של החומה: שלושה מ' בקצה הצפוני ו-11 מ' בפינה הדרום מערבית. גובה הפן הפנימי של החומה כ- 1.7 מ' בממוצע מעל מפלס החניון של היום.
רום החומה בקטע זה הוא 772 מ' בקירוב מעל פני הים.
ערכים לשימור
החומה היוצרת את רחבת המצודה היא חומת חלקלקה שבראשה רחבת תותחים שהגנה על מצודת דוד. למרגלותיה מצוי החפיר שנכרה כחלק ממערך הביצורים.
ערכים היסטוריים. בקטע חומת המצודה ניכרות עדויות ברורות להיסטוריה של המקום (ר' סקירה היסטורית). אלו כוללות שרידי קשתות של האולמות הצלבניים שכוסו על ידי סולימן הגדול לצורך הקמת רחבת תותחים; מילוי החפיר בשלהי השלטון העות'מאני ופריצת החומה לשם הכשרת דרך גישה אל שער יפו ואל העיר העתיקה, לקראת ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם השני; השינוי המסיבי שעברו השיניות בתקופת השלטון הבריטי; הפריצה בפינה הדרום מערבית של החומה על ידי הלגיון הירדני.
ערכים אורבניים. כבר במאה ה-19 הייתה המצודה סמל בעבור תושבי העיר ומבקריה. זאת בשל אופיה האדריכלי המרשים ובשל מיקומה הנצפה למרחוק. חומת המצודה מלווה את הבאים ל'שער יפו' שהוא השער המרכזי והתוסס ביותר משערי העיר העתיקה. דרכו התנקזה התנועה שהגיעה לעיר בעיקר מכיוון מערב. גם כיום שער יפו הוא הכניסה הראשית לעיר העתיקה, הן ברכב הן ברגל. רחבת התותחים, שהפכה למגרש חניה, נגישה כיום לקהל הרחב. עוברים בה הולכי הרגל היוצאים ממוזאון מגדל דוד וההולכים למסלול טיילת החומות. שטח רחבת החניה והגן שמעל חומת החלקלקה משמש כיום להתכנסות ספונטנית של קבוצות תיירים ונוער. מבחינה נופית קטע זה הוא מרפסת נוף נגישה לציבור, שממנה ניתן להשקיף מערבה ודרומה אל העיר - אל השכונה הוותיקה ימין משה, אל מלון המלך דוד,אל מתחם ממילא המתחדש ואל גיא בן הינום.
ערכים אדריכליים. חומת המצודה שונה מבחינה אדריכלית מחלקי החומה האחרים, בכך שבנייתה הייתה בראש ובראשונה לצורכי מיגון המצודה. בקטע זה אין כל עיטורים או אלמנטים אמנותיים, צורתו נובעת מהעובדה ששימש ביצור - חלקלקה המוקפת חפיר עמוק - ולראשו רחבת תותחים.
חומת החלקלקה שונה מחומות העיר. רוב שטח החלקלקה והשיניות נבנו במקור מאבנים קטנות, כדיפון של סוללת אדמה. הפינה הדרום מערבית של חומת המצודה בנויה מאבנים גדולות המסותתות בקפידה ויוצרות פינה חדה. למתבונן בחזית חומת המצודה מתגלה פסיפס אבנים המסותתות במגוון אופנים, 'קפיצות' בנדבכי האבן וקווי 'תפר' בבנייה. אלו נוצרו כתוצאה מהשימוש המשני באבן מתקופות קדומות. גם מקצב חרכי הירי והשיניות בחומת המצודה אינו אחיד, ויש בזה עדות לשינויים שעבר קטע זה במהלך התקופות.
בעיות פיזיות
החלקלקה שרדה בשלמותה למעט פריצה בפינה הדרום מערבית. השיניות ורחבת התותחים השתנו באופן דרמטי בפעולות השיקום והפיתוח. ההתערבות המודרנית, שחלקה בוצעה בבטון הפוגע באבני הבניין, הסבה נזק למבנה שבא לידי ביטוי בבליית השיניות, חוסר אבנים וסדיקה.
הגורם העיקרי לתהליכי הבליה היא חדירת רטיבות לליבת החומה. דרך רחבת החניה ובעיקר דרך ראש החומה - השיניות חלחלו מים לליבת החומה (איור 1). כתוצאה מכך נשטפו חומרי המליטה, התנתקו אבני החומה ונוצרו חללים בליבה. צורתה המשופעת של החלקלקה שאינה מנוקזת כהלכה מצידה הפנימי, מאפשרת צמיחת מיני עשבוניים, שיחים ואף עצים (איור 2). לבד מהמפגע הוויזואלי, השתרשות הצמחייה מקדמת תהליכי בליה והרס.
עקרונות השימור
בראייה של חומת המצודה כ'סמל' עירוני, שאפנו להשיב לה את הערך האדריכלי, את החזות הארכיטקטונית, תוך שמירה על אותנטיות - פטינה (patina) - בהקשר של גיל. בהתערבות ביקשנו לשמר את 'פסיפס האבנים' שבהן נעשה שימוש ולהדגיש את המרכיבים האדריכליים: את קו הרקיע של החומה המאופיין בשיניות, את הטקסטורה ואת הצבע של האבנים.
עיקרון נוסף שהנחה אותנו היה שכל שינוי יהיה ברור דיו, אך גם הרמוני ומשתלב בחזות של החומה. לפיכך, החלפת אבן או השלמת אבנים חסרות בוצעו באבן מקומית, שבה נעשה שימוש שכיח ב'פסיפס האבנים' של החומה. אבנים חדשות סומנו בחותמת מעופרת כדי לאפשר את זיהוין בעתיד. בהשלמה של מספר אבנים סמוכות סומן קו שחזור באמצעות זוויות מפליז.
מתוך הכרה בחשיבות החומר המקורי ותרומתו לאותנטיות של המונומנט, צומצמה החלפת האבנים למינימום ההכרחי. הוחלפו רק אבנים שאיבדו את תפקידן הקונסטרוקטיבי.
פעולת השימור
מיקומה הבולט של חומת החלקלקה, התפקוד שלה, הרכב האבנים שבה והעיצוב הייחודי הכתיבו טיפול שונה מאשר ביתר חלקי החומה.
שימור השיניות.כל האבניםהחסרות בשיניות הושלמו (איור 3, 4).
ראשי השיניות וראשי הקיר נאטמו כדי למנוע חדירת רטיבות אל ליבת הקיר (איור 5); חרכי הירי ופתחי הניקוז בשיניות נפתחו וחוזקו; אבנים חדשות שהותקנו סומנו בחותמת מעופרת שעליה מוטבע סמל רשות העתיקות.
הטיפול בחומת החלקלקה.הצמחייה העונתית שפשתה במישקי החומה הודברה (איור 6).
במקומות שבהם השתרשו עצים או צלפים בליבת החומה, פורקו מספר נדבכים לשם עקירת השורש והדברתו עד כמה שניתן (איור 7); במישקים הושלמו חומרי מליטה על בסיס סיד, באופן שיאפשר ניקוז מים מליבת החומה החוצה; אבני בנייה מאבן גיר רכה במיוחד, שבהן ניכרה התפצלות חריפה של פני האבן, יוצבו באמצעות הספגת מי סיד והזרקת חומר מליטה עדין לסדקים.
הסדרת ניקוזים. רחבת החצץ הסמוכה לחומה רוצפה, והוסדרו בה שיפועים המנקזים את המים דרך פתחי ניקוז רחבים לכיוון מערב, על החלקלקה. בוצע איטום בקווי המפגש של הרחבה עם החומה (איור 8).
לבד מפעולות אלו, בוטלה החניה ששירתה את הנהלת מוזאון מגדל דוד ברחבת התותחים. כך נמנעת פגיעת רכב בחומה והמעבר משרת בנוחות את הולכי הרגל.
סיכום
תחזוקה וניטור. עם סיום העבודות בקטע חומת החלקלקה שוחזר נפח החומה המלא, רחבת התותחים הקדומה רוצפה והוסדר בה הניקוז, המעבר לקהל בחפיר הסמוך לה בטוח, החומה נקייה מצמחייה, האבנים מחוזקות לקיר החומה ומישקי האבן מלאים בחומר מליטה. עם זאת, ללא תחזוקה שוטפת עתידה הצמחייה לשוב ולהכות שורש בין מישקי האבן, ותהליכי הבליה וההרס עלולים להתפתח מחדש. הקמתו של מנגנון ניטור ותחזוקת החומות, שיפעל לפי תכנית עבודה מפורטת, יתן מענה לתחזוקת המונומנט.
ממשק וניהול. בכל הנוגע לטיפול העתידי בקטע חומת החלקלקה ורחבת התותחים, אנו ממליצים ליצור שיתוף פעולה בין שלושת הגופים: מוזאון מצודת דוד, הרשות לפיתוח ירושלים ורשות הטבע והגנים. זאת כדי להבטיח תחזוקת שימור מקצועית ונאותה לנקודת מפתח זו בחומה.


1. חוסר איטום בראשי השיניות
2. צמחייה על דופן חומת ה'חלקלקה'
3. התפרקות אבני השינית
4. השלמת אבן בשינית
5. איטום השיניות, מראה בגמר העבודה
6. דופן חומת החלקלקה לאחר ניקוי הצמחייה
7. הרחקת שורשי עץ אלה מליבת החומה
8. ריצוף בין רחבת החנייה לבין החומה
חדשות ארכיאולוגיות באינטרנט שימור אתרי עתיקות אגודת הידידים של רשות העתיקות הגן הארכיאולוגי בירושלים אתר סקר
Websites, text and photos © Israel Antiquities Authority Powered by teti-tu