Israel Antiquities Authority
נגישות

חנות תגרים (ח'אן א-תוג'אר)

מוסד: רשות העתיקות

מגלים:

  • צבי גל
  • חנות תגרים (ח'אן א-תוג'אר) מצוי בתוך נחל קשת לצד כביש עפולה

     

    חנות תגרים (ח'אן א-תוג'אר) מצוי בתוך נחל קשת לצד כביש עפולה - צומת גולני, מול ההסתעפות לקיבוץ בית קשת (איור 1). כמו בתקופות קדומות כך גם בימי הביניים עברה בנחל זה הדרך הבינלאומית שקישרה בין דמשק וקהיר, במהלכה בין חאן א-לג'ון (מגידו) לבין חאן מיניה שעל חוף הכנרת. לאורכו של נחל זה מצויים מעיינות אחדים ונראה כי אלה היו מן הגורמים העיקריים להקמת החאן במקום.

     

    נוסעים שונים תיארו את החאן וסביבותיו

     

    רקע היסטורי ותולדות המחקר

    החאנים הרבים המצויים בגליל טרם זכו למחקר ארכיאולוגי מקיף. עם זאת ידוע מן המקורות ההסטוריים כי אף שהקמת חאנים החלה כבר בתקופה האומאית, הרי שיא התפתחותם היה בתקופות הממלוכית והעות'מאנית. בניית החאנים נבעה מן הצורך ליצור נתיבים בטוחים לשיירות הסוחרים שעשו את דרכם בין דמשק לקהיר — מרכזי השלטון הממלוכיים והעות'מאניים.
     
    המקור ההיסטורי היחידי המתייחס מפורשות לבניית החאן הוא פירמאן עות'מאני משנת 1581, המספר כי סינאן פשה שלח חיילים והקצה כספים לחידוש החאן. הטקסט מרמז, אפוא, כי במקום התקיים חאן עוד קודם ליוזמתו של סינאן פשה.
     
    נוסעים שונים תיארו את החאן וסביבותיו (איור 2; רוג'ה בשנת 1630, גרן בשנת 1852, תומסון בשנת 1880, פורטר בשנת 1889 ועוד), אך דומה כי התיאור החשוב ביותר הוא זה של הנוסע התורכי אבלייה צ'לבי משנת 1648, בו הוא מביא פרטים המאירים ומבארים את השרידים השונים באתר. הפרטים העיקריים הנזכרים על ידו הם: קיומם של מסגד בעל שלושה צריחים בתוך החאן, בית מרחץ מחוצה לו, בית מעין מצפון לו וישוב של בדואים ממזרח.    

     

     

     
     
    מדידות ותוכניות אשר נערכו על ידי אנשי הסקר הבריטי

     

    החאן נסקר על ידי אנשי הסקר הבריטי אשר ערכו בו מדידות והציגו את תכניתו, עליה הסתמכו חוקרים רבים במשך השנים (איור 3). רק בשנת 1980 נערך באתר סקר נוסף על ידי המחבר  שבמהלכו התברר לראשונה, באמצעות ניתוח תצ"א משנת 1942, כי תכנית החאן כפי שנעשתה על ידי הבריטים אינה מדויקת וכי למבנה שני אגפים המייצגים, ככל הנראה, שני שלבים בתולדותיו (איור 4). בשלב הראשון נבנה חאן שהשתרע על שני השלישים הדרומיים של המבנה הנוכחי. חאן זה כלל חדרים סביב חצר מרכזית שבצידה הדרומי עמד מסגד. מאוחר יותר נוסף לחאן אגף חדש בצדו הצפוני, אשר יצר מבנה שאורכו הכולל 120 מ' ורוחבו 65 מ'. לאור ממצאים אלו הצעתי כי את השלב הקדום (שנבנה ככל הנראה על ידי הסוחר הדמשקאי אל-מיזה) יש לייחס למאה ה-ט"ו – ואת המאוחר לימיו של סינאן פשה, במחצית השניה של המאה ה-ט"ז. החאן המורחב המשיך להתקיים עד לראשית המאה ה-כ', עת שימש כשוק מרכזי לתושבי האזור.

     

    עוד התברר בסקר כי המבנה המצוי על הגבעה ממערב לחאן ואשר הוגדר על ידי אנשי הסקר הבריטי כמצודה ששמרה עליו, אינו אלא חאן קדום יותר, מן המאה ה-ח' או ה-ט' לסה"נ (איור 5). כמו כן זוהו המסגד, בית המעין ויישוב הבדואי הסמוך (איור 6). בשנת 1988 נערך בשני אתרים אלה סקר נוסף על ידי צוות מטעם בית הספר הבריטי לארכיאולוגיה בירושלים. במרוצת מאה השנים האחרונות סבל החאן משוד אבנים שנלקחו למטרות בנייה בכפרי האזור ומהרס שנגרם מקריסת חדרים וקירות.

     

    מבנה הבנוי משני אגפים, ככל הנראה, שני שלבים בתולדותיו

     

    החפירה

    החפירה* התרכזה בעיקר בחלקו הצפוני של החאן, זה שיוחס  למפעלו של סינאן פשה. מטרות החפירה הוגבלו ביודעין לניקוי מפולות המבנה, חשיפת קירותיו מבלי להעמיק עד לרצפות המקוריות וזאת כדי לברר במדויק את תכניתו מחד, אך למנוע סכנת ההתמוטטות והרס נוסף מאידך. כמו כן נעשו בחאן בדיקות סטרטיגרפיות מצומצמות, נוקה בית המעין שמצפון לו ונבדקו שרידיו של מבנה הסמוך לפינתו הצפונית מערבית. כתוצאה מכך התקבלה תוכניתו השלמה של האגף הצפוני המאוחר של המבנה, ונוספו פרטים אודות האגף הדרומי הקדום (איור 7).
    החאן הקדום ("מצודה")

     

    החאן הקדום

    בחפירה נוקה האגף הצפוני של החאן הקדום  בו נמצא השער שרוחבו 3.5 מ' והוא בנוי אבני גזית מהוקצעות ולו חדרי משמר, אחד מכל צד. בחזית השער (שלימים היתה לחלק מן החצר של החאן המאוחר) נמצאה הסטרטיגרפיה הבאה: בשלב ראשון הוביל אל השער שביל מרוצף אבני גיר קשות. מאוחר יותר, מן הסתם לאחר שחלק מן השער קרס ומפלסו הוגבה, נבנתה על גבי ריצוף זה מערכת מדרגות שהובילה אף היא אל השער. לבסוף, לאחר שהשער התמוטט ויצא מכלל שימוש, נבנו על גבי מדרגות אלו קירות שתמכו את המפולות.
     

    ארבעה חדרים היו ממזרח לשער ולפחות שלושה חדרים ממערב לו, מהם המערבי ביותר שהיה מטויח כולו ושימש כבריכת מים. בין הבריכה והחומה החיצונית המערבית נמצאה מפולת אבנים גדולה אשר נגרמה, ככל הנראה, מהרס מכוון, אולי לצרכי שוד אבנים. בפינה הצפונית מערבית של החומה החיצונית נמצאה שורה של שבעה חלונות הסמוכים זה לזה הצופים לעבר נחל קשת. בחלקה הצפוני של חצר החאן הקדום נמצאו יסודות של קירות דלים של בנייה מישנית.

    החאן המאוחר

     

    החאן המאוחר

    כאמור נבנה החאן המאוחר על ידי הוספת אגף חדש שאורכו 50 מ' אל צדו הצפוני של החאן הקדום (איור 8). בפינות הצפונית מערבית והצפונית מזרחית של החאן נבנו מגדלים עגולים ובהם חרכי ירי (איור 9). בקיר הצפוני של החאן המאוחר נבנה שער חדש שהיה על ציר השער הקדום. לשער זה היתה חזית בעלת קשת שמיפתחה 3.2 מ', ממנה נותרה כיום רק הליבה. במפולות מתחת למרכז הקשת נתגלו מספר אבנים המעוטרות במוטיבים המייצגים ככל הנראה את מראה המסגד בעל שלושת הצריחים שעמד בחאן (ר' להלן). משני עברי הקשת היו אומנות ולידן נמצאו באתרם ספסלים קטנים שעוצבו במסורת ארכיטקטונית מוסלמית קדומה יותר. פותות האבן של צירי הדלתות נמצאו משני עברי השער ובמפולות נתגלו מסמרי הפירזול של דלתות העץ וכן שבכת הברזל של אחד מן החלונות שהיו בהן.
     
    אל השער הוביל שביל מרוצף וכן נמצא ריצוף של אריחי אבן מוחלקים במעבר השער. משני צדיו של מעבר השער היו שלושה חדרי משמר קטנים שיחד יצרו את בית שער. האגף המערבי של בית השער היה מחובר לשני אולמות גדולים שמקצת קמרונותיהם עדיין עומד על תלו. ממזרח לבית השער היו שלושה חדרים אשר בכל אחד מהם נמצאו מתקנים בעלי ארובות שלא נחפרו בשלמותם ואשר שימשו, אולי, ככבשנים למלאכות שונות שטיבן לא הוברר.
     
    האגף המזרחי של החאן היה מורכב מאולם גדול שנמשך לאורך הקיר החיצוני. לאולם זה היה פתח אחד במרכזו, תקרתו נשענה על סדרה של 16 זוגות של קמרונות מצטלבים והיו לו חלונות שפנו חוצה. הקמרונות נשענו על שתי שורות של אומנות לאורך קירות האולם ועל טור עמודים בעלי כרכוב בזלת לאורך ציר האמצע שלו. על פי הפרשי הגבהים בין האומנות המערביות והמזרחיות, נראה כי חציו המערבי של האולם היה נמוך יותר מחציו המזרחי. דומה כי דבר זה נוצר בשל התאמת המבנה לפני המדרון המשופעים כלפי מערב. בשלב מאוחר יותר עבר האולם שינוי פנימי ומרחבו חולק לחדרים קטנים שנוצרו באמצעות קשתות חדשות שנבנו בניצב לקירות העיקריים והושתתו על האומנות והעמודים של הקמרונות המקוריים, אשר עובו וחוזקו. בשלב זה, או אף מאוחר יותר, נסתמו גם החלונות שפנו כלפי חוץ.
     
    אולם דומה נמצא גם בצדו המערבי של החאן ותקרתו נסמכה גם היא על קמרונות מצטלבים המושתתים על אומנות בסדר הדומה לאולם המזרחי. לאולם זה היו חלונות שפנו חוצה ונסתמו בשלבי השימוש המישניים. גם פתחו של אולם זה נמצא במרכזו, מול פתחו של האולם המזרחי. בפתח האולם המערבי נערכה בדיקה סטרטיגרפית אשר הראתה כי מפלס סף האבן נמוך ב-2 מ' מפני השטח הנוכחיים וכי פנים האולם היה בעל רצפת עפר והחצר היתה מרוצפת אבן. בדיקה דומה נעשתה בפתח המוליך מן האולם אל המגדל הצפוני-מערבי וכאן התברר כי סף הפתח נמוך ב-1.2 מ' מפני השטח הנוכחיים.
     
    במרכז החאן המאוחר היתה חצר מלבנית (27X35 מ', איור 10) שעל פי כל הסימנים היתה מרוצפת אבן וסביבה קולונדה בת 26  עמודים בכל צלע. בסיסי העמודים היו בנויים אבני גזית והפינתיים שבהם היו גדולים יותר, בעלי כרכוב ומפוארים במיוחד.
     
    בשלבי הבנייה המישניים נבנו קירות דלים בין עמודי הקולונדה לבין הקירות וחדרים קטנים בעלי קמרונות חביתיים נוצרו סביב החצר (איור 11). ראוי לציון מתקן מעוגל, כבשן יוצר ככל הנראה, שנמצא בחדר שבצדה הדרומי מזרחי של החצר ובו נמצאו אפר רב ושבעה נרות חרס עות'מאניים. על גבי עמוד הפינה הדרומי מזרחי של הקולונדה נבנה גרם מדרגות שהוליך לגג, או ששימש לעליה למפלס גבוה יותר, שנוצר במקום כתוצאה מהצטברות המפולות.
     

    בצדה הדרומי מזרחי של חצר החאן נמצאה באר מים. הבאר שופעת מים גם כיום וחוליתה היצוקה בטון ובה מסגרת ברזל, מעידה כי שימשה עד לראשית המאה ה-כ'. בצמוד לבאר ישנה בריכה (1.5X3.5 מ') שעל פי סגנון בנייתה וטיבה היא מן השלבים המישניים של השימוש בחאן (צילום 11). מערכת ניקוז של צינורות תת-קרקעיים, שרובה לא נחשף, מנקזת את הבאר וסביבתה לעבר צידה המערבי של החצר. יש לציין כי בתכנית החאן של אנשי הסקר הבריטי מצוינת באר ולה תעלה המוליכה את המים מערבה אל מחוץ לחאן. אולם, על פי תכניתם מצויה היתה הבאר במרכז החאן כפי שהם הבינוהו. לפיכך, לא מן הנמנע כי הבריטים ציינו את מקום הבאר על פי עדויות בעל פה ולא על פי מראה עיניים. מכל מקום, מקומה של הבאר לא היה ידוע בזמן הסקרים שנערכו בעת החדשה.

     

    תוכניתו השלמה של האגף הצפוני המאוחר של המבנה, ופרטים אודות האגף הדרומי הקדום

    החאן במתכונתו המאוחרת שימש למעשה ללא הפסקה מאז שלהי המאה ה-ט"ז ועד לראשית המאה הכ'. משך חיים ארוך כזה דינו שיגרום לתיקונים ותוספות. החאן נבנה במקורו מאבני גזית העשויות מאבני גיר מקומיות שהוחלקו באיזמל בעל שיניים צפופות ששיווה להן גימור נאה במיוחד. בנייה משובחת זו ניכרת במקומות רבים בחאן ומקלה על זיהוי חלקי המבנה המקוריים. בכל המבנה נמצאה בנייה מישנית נרחבת שכללה שיקום של קירות, קשתות וקמרונות וכן תוספות שונות שחסמו פתחים וחלונות, יצרו באולמות שונים חלוקה פנימית מחודשת, או תמכו מפולות של חדרים שקרסו. הבנייה המישנית היא באיכות ירודה וניכרת בשימוש באבני גיר דולומיטי קשה שהוקצעו קלות.

     

    בחפירה נתגלו ממצאים רבים שלא באתרם או בהקשר סטרטיגרפי של רצפות ומפלסי חיים. על כן ערכם של ממצאים אלה להבנת תולדות החאן מוגבל מטבעו. הממצאים כוללים מטבעות שונים החל מן התקופה הרומית וכלה בפרוטות של מדינת ישראל, כלי חרס רבים, חלקם מטיפוס "ראשאייה אל פוחאר" וחלקם מתוצרת עזה, נרות שמן עות'מאניים, אלפי שברים של מקטרות חרס, כלי עבודה מברזל ועוד.

     

    המסגד, בית המעין ויישוב בדואי סמוך
    בית המעין
    כחמישים מטרים מצפון לחאן נמצא בית המעין (צילום 12). המבנה בנוי מאבני גיר ובזלת מהוקצעות למחצה ועיקרו בריכה מקורה בעלת קמרון. בפינה הצפונית מערבית של הבריכה ישנה תעלה בנויה המוליכה את המים לשוקת הצמודה לאורכו של הקיר המערבי. לא ניתן לדעת את זמן הקמתו של בית המעין, אף כי ידוע ששימש בימיו של החאן המאוחר.
    בפינות הצפונית מערבית והצפונית מזרחית של החאן נבנו מגדלים עגולים ובהם חרכי ירי

     

    בית המרחץ

    כבר בסקר של שנת 1980 העלתה ההשערה כי שרידי המבנה הסמוך לפינה הצפונית מערבית של החאן אינם אלא בית מרחץ. השערה זו הסתמכה על תיאוריו המפורטים של צ'לבי המזכיר את קיומו של המרחץ בנקודה זו. בחפירה לא הצלחנו לעמוד על תכניתו של המבנה, אולם בחלקו הדרומי נמצא בור מים בנוי ולידו בנייה מלבנים שרופות האופיינית לבתי מרחץ.
    חצר מלבנית במרכז החאן

     

    ביבליוגרפיה נבחרת

     
    עבדללה מוקארי וצבי גל ח'אן א-תןג'אר (חנות תגרים) - חפירות בדיקה. עתיקות 36: *47-*55
    Condor, C.K. and Kitchner, R.E. 1881. The Survey of Western Palestine. Vol. I. London.
     
    Gal, Z. 1985. Khan Et-Tuggar: A New Look at a `Western Survey` Entry.PEQ 113:69–75.
     
    Mayer, L.A.1938. `Evliya Tshelebi's Travels in Palestine IV' trans. by St Stephan with notes by QDAP IV:84–97.
     
     
    -----------------------------------------------------------------------------------------------
    * החפירה נערכה מטעם רשות העתיקות בין החודשים דצמבר 1993 לאפריל 1994 ובחודש יולי 1994 בניהולו של ע' מוקארי והועסקו בה כמאה מובטלים מישובי האזור.