במהלך חודש מאי וראשית חודש יוני 2004 התקיימו חפירות הצלה בתל בורגה נ"צ 21425- 14700) עקב בקשת חברת החשמל להציב 2 עמודי קו מתח.
תל בורגה (חרבת אל-בורייג') נמצא כ-1 ק"ם מזרחית לבינימינה. האתר מוקף בסוללת עפר מלאכותית אשר מהווה עדות לביצור האימתני של הישוב בימי קדם. הסוללה תוחמת שטח של כ-250 דונאם וניכרת בברור על פני השטח. במקום נערכו בעבר מספר סקרים וגם חפירה קטנה אשר חשפה חלק ממבנה שער העיר. האתר נתחם בסוללה בתקופת הברונזה התיכונה IIA (התקופה הכנענית התיכונה, מאות 20-18 לפני הספירה). בתקופה זו אנו למדים על תנופת ישוב וביצור רבת היקף בארץ ישראל, שכן אתרים רבים וגדולים באזור השרון כגון תל אפק (ליד ראש העין), תל פולג, תל בורגה, תל זרור ותל חצור בוצרו כולם בסוללות עפר אשר בפיסגתם היו אף חומות ומגדלים.
בחפירה נפתחו 2 ריבועים גדולים, במרכז מקום הצבתם העתידי של עמודי החשמל.
ריבוע A
בריבוע זה נתגלו שרידים דלים וסחופים של שכבת ישוב מתקופת הברונזה התיכונה IIA וכן 2 קברים מאותה תקופה.
קבר 1 – נמצא בפינה הדרום מערבית של הריבוע וכלל שלושה שלדיםשל זכרים צעירים כמעט שלמים המונחים בתנוחה מקווצת וצפופה אחד ליד השני.
קבר 2 – הקבר היה חפור כבור עמוק (למעלה מ-1.5 מ') המדופן על ידי קירות אבן אשר נשתמרו לכ- 8-9 נדבכים של אבני שדה היוצרים ריבוע שמידותיו 3.0 X 2.8 מ (איור 1). הקבר היה כנראה מקורה בעבר על ידי ענפי עץ אשר לא שרדו, ואדמה. הכניסה לקבר ממערב היתה דרך פיר החפור באדמה. בתחתית הפיר נמצאו מספר כלי חרס מרוסקים וכן גם עצמות אדם ובעלי חיים פזורות. הכניסה לקבר עצמו נסתמה באבנים ונראה שהקבר נפתח והופרע בעבר. בתוך הקבר נמצאו שרידים של לפחות 5 פרטים, אף אחד מהם לא בארטיקולאציה. כמו כן זוהו במהלך החפירה לפחות כ-25 כלי חרס שלמים ונתגלו מספר חרוזים מאבן חצי יקרה ושני חרפושיות (חותמות זעירות בצורת חיפושית) עם דגם גיאומטרי בתחתיתם. מרבית הכלים וכן גם העצמות נמצאו מסביב לדפנות בעוד שמרכז הקבר היה ריק (איור 2).
בשלב מאוחר יותר שומש הקבר שוב, אך רק בחלקו. בצדו המזרחי נבנה קיר בתוך הקבר היוצר תא קבורה בודד ברוחב 0.5 מ ו-2 מ אורך, כאשר קיר זה נבנה ישירות על גבי הקבורה הקדומה יותר. בתוך תא הקבורה נמצאה שלד של גבר צעיר אשר הושכב על צידו הימני בתנוחה מכווצת עם הראש צפונה. לרגליו נעמד קנקן שלם ובתוכו פכית תמימה (איור 3).
ריבוע B
השרידים בריבוע זה נתגלו מתחת ל- 1.8 מ' של אדמת סחף אלוביאלית וכוללים קירות מ-2 שלבי בניה אשר שניהם יש ליחס לתקופת הברונזה התיכונה IIA (איור 4 ).
השלב הקדום נחשף רק בחלקו וכלל מקטע של קיר באורך 3 מ הבנוי שורה אחת של אבני שדה גדולות וכן עוד ריכוז אבנים אשר תוכניתם אינה ברורה. בתחתית הקיר נתגלה ריצפת עפר מהודקת.
בשלב מאוחר יותר מולאה מבנה זה במכוון והקירות הקדומים כוסו כאשר נבנו 2 קירות גדולים ברוחב כ- 0.85 מ'. קירות אלו השתמרו לכ- 3 נדבכים כאשר 2 הנדבכים התחתונים הושקעו אל תוך הקרקע בעוד שנדבך אחד (העליון) היה גלוי ואשר אליו ניגשה ריצפת עפר מהודקת. מחוץ למבנה מצפון נחשף קטע קטן של ריצוף אבן נאה.
הקירות אשר נתגלו מהווים פינה של מבנה רב-מימדים אשר רק חפירה נרחבת יותר תוכל לחשוף. מסד האבן העמוק של הקירות ורוחבם מעיד על יכולתם לשאת משקל רב, קרוב לוודאי שקירות אלו תמכו במבנה אשר התקיים לפחות ל- 2 קומות.
חשיבות החפירה תמונה במה שאין בה. לא נמצאו עדויות כל שהם על קיום ישוב במקום בתקופת הברונזה התיכונה IIB וכנראה ששטח התל המוקף סוללה היה מיושב אך ורק בתקופת הברונזה התיכונה IIA ולא לפני כן. דבר זה מצביע על כך שהתל היה ברובו ישוב חד-תקופתי באותה תקופה.