Israel Antiquities Authority
נגישות

גן ארכיאולוגי בכפר סילבר – תעשיית שמן הזית והדגן בארץ ישראל בעת העתיקה

כפר סילבר – כפר ניסויי ליזמות ובית ספר תיכון ייחודי על- אזורי שש שנתי

 

התצוגה בגן הארכיאולוגי מתמקדת בהצגת מתקני אבן ששימשו בתעשיית שמן הזית והדגן – מענפי הייצור המרכזיים בחקלאות העתיקה של ארץ-ישראל.

 

שמן הזית
הזית גדל בר ביער הטבעי של ארץ-ישראל. במהלך התקופה הכלקוליתית (האלף הד' לפני הספירה) תורבת העץ, ומאז תפס מקום מרכזי בכלכלתם של תושבי הארץ. פרי עץ הזית והשמן שהופק ממנו שימשו בראשיתם מקור מזון. במשך הזמן, שימש שמן הזית גם למאור, להכנת תמרוקים ולרפואה. ייצור שמן הזית נעשה בשלושה שלבים: ריסוק הזיתים, כבישת הרסק להפקת הנוזל (מוהל) והפרדת השמן מהמים.

 

הדגן
האדם החל ללקט דגני בר כבר בתקופה הנאטופית (האלף הי"ג לפני הספירה). שני מיני הדגן העיקריים והחשובים ביותר שגודלו בארץ-ישראל ובמזרח הקדום בכלל הם השעורה והחיטה. השימוש העיקרי בגרעיני הדגן הוא כתישתם וטחינתם לקמח ואפיית לחם ממנו, מרכיב חשוב ביותר בלוח המזון של האדם.
אוצרות: איילת גרובר (רשות העתיקות)
טיפול שימורי: מינהל שימור (רשות העתיקות)
תאריך הקמת התצוגה: מאי 2008