חיפוש בספריה
חינוך וקהילה
|
מידע שימושי
|
תצוגות ארכיאולוגיות
|
מבנה ארגוני
|
חנות
|
פרסומים
|
סרטים
צור קשר
|
אודותנו
|
עברית
|
English
|
ﺍﻟﻌﺮﺑﻴﺔ
מי אנחנו
חפירות ארכיאולוגיות
מתנדבים
רישוי, בניה ואגרות
מגילות מדבר יהודה
אספנים
כנסים וימי עיון
דוברות
מכרזים
מאגר ספקים
ארכיון
הצהרת נגישות
צור קשר
אתרים נוספים
חדשות ארכיאולוגיות
עתיקות - המהדורה המקוונת
אתר הסקר הארכיאולוגי של ישראל
מינהל שימור
הארכיון המדעי
הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה ע"ש ליאון לוי
אגודת הידידים של רשות העתיקות
פסיפס לוד
הגן הארכיאולוגי בירושלים
אתר פרוייקט יפו
אתר ועדת ערר לפי חוק העתיקות
גבול וסְפַר: בין אידיאולוגיה וספרות
נילי ואזנה, האוניברסיטה העברית
לפי טענה מקובלת בתורת הגבולות, עד לתקופה המודרנית לא היה קיים גבול קווי. הגבול היה תמיד שטח סְפַר, רצועה שרוחבה היה תלוי במידת הרצון והיכולת של השלטון לאכוף בה את חוקיו.
ההרצאה תבחן הנחה זו לאור שני מונחים הלקוחים מתורת הגבולות: 'גבול' (border או boundary) ו'סְפַר' (frontier) המשקפים שתי שיטות הפרדה טריטוריאלית נבדלות מבחינה כמותית ומבחינה מהותית.
הבחינה הכמותית מתייחסת ל'עובי הקו'. 'גבול' הוא קו המפריד בין מרחבים גאוגרפיים. לעומת זאת, למרחב הסְפר אופי דו-ממדי, ורוחבו תלוי ביכולת המרכז לשלוט בו. הוא עשוי להגיע לקילומטרים אחדים, והוא מפריד בין ישויות פוליטיות (political frontier), או שהוא אזור המשתרע מעבר לתחום המיושב (settlement frontier).
מבחינה מהותית, ההבדל בין המושגים נעוץ בתפיסת ההפרדה הטריטוריאלית. 'גבול' חל על התחומים המוגבלים פנימה. הוא קשור להסכמים, מייצב ומרסן את התנהגות היושבים משני צדדיו. מושג הגבול מבטא תפיסת עולם המכירה בקיומם של מרכזי שלטון נוספים, תפיסת עולם 'רב-מרכזית'. לעומת זאת, מושג ה'סְפַר' משקף חלוקת שטח בעלת אוריינטציה חיצונית ודינמית, 'תהליך יותר מאזור'. מושג זה קשור לרוב עם תביעות בעלוּת על שטחים חיצוניים ויש לו זיקה לתפיסת עולם צנטרליסטית, חד-מרכזית המבחינה בין מרכז מסודר ותרבותי ובין שוליו הכאוטיים ותושביהם הברבריים.
עדויות ספרותיות מן המזרח הקדום מוכיחות את קיומן של תפיסות עולם חד מרכזיות ורב-מרכזיות, ובהתאם לכך, חלוקות שטח המתאימות להגדרה של 'סְפַר' לצד חלוקות המתאימות להגדרה 'גבול' בעת העתיקה. גם בתיאורי הארץ המקראיים ניתן להצביע על כתובים המשקפים גבול וכרוכים בתפיסה פוליטית רב-מרכזית לצד כתובים המשקפים סְפַר ותפיסה פוליטית חד-מרכזית.
לאור עדויות טקסטואליות אלה מן המזרח הקדום ומן המקרא אין תוקף לגישה הרואה בגבולות תופעה מודרנית בלעדית ויש לבחון כל חלוקה טריטוריאלית לגופה, לפי הגדרתה, תפקידיה ומהותה.
מאמרים נוספים ...
גיאוגרפיה, מרכז ופריפריה
יפו: עיר נמל או עיר עם נמל?
מושל ונמשל ב"בית המושל" של אפק: על המעורבות מצרית בכנען בתקופת הברונזה המאוחרת
מוצא וירושלים בתקופת הברזל ב': היבטים כרונולוגיים, חקלאיים ומנהליים
אשור באשדוד
בירה ופריפריה בממלכה האוררטית
גבול וסְפַר: בין אידיאולוגיה וספרות
פינות פולחן בירושלים
האם נהרג אחאב בחץ אשורי בקרב קרקר?
הכתובות מכונתילת עג'רוד: ממרכז לשוליים