Israel Antiquities Authority
נגישות

מכלולים מהתקופה הרומית


מטען של אבני ריחיים שנתגלה מול חוף הרצליה
מטען של אבני ריחיים שנתגלה מול חוף הרצליה

באזור כפר סמיר שמדרום לחיפה נתגלו מכלולים של ארבע ספינות טרופות מהתקופה הרומית (המאה הב' לסה"נ). הממצא כלל צלמיות ברונזה אנתרופומורפיות, צמידים, שרשרות, קמעות עם סמלים פאליים, מוטות איזון, מטבעות מכסף ומברונזה, תנורי עופרת, ציפויי עופרת של עוגנים מעץ, עוגנים מברזל, מסמרים מברזל, כלי עבודה של אמן ולוחות דיפון של ספינה מנחושת, ברונזה, ברזל ועופרת.

תנור מעופרת מאשקלון לחימום/בישול על ספינה
תנור מעופרת מאשקלון לחימום/בישול על ספינה

שלושה מכלולים נוספים מהתקופה הרומית נחשפו מול חוף הכרמל, בין חיפה לעתלית, ושני מכלולים נוספים נתגלו מול חוף אשקלון. המכלול הצפוני ביותר באשקלון כלל חצוצרה ייחודית מברונזה, קבוצה של 8 משקולות ברונזה (משקלה של הגדולה שבהן הוא 20 ק"ג), נר שמן מברונזה ותנור ייחודי מעופרת ששימש לבישול ולחימום מים. מטען של שש אבני טחינה דו-חרוטיות מבזלת נתגלה במרחק של 600 מ' מדרום למעגן אפולוניה, בעומק של 3 מ'. אבני הטחינה חדשות לגמרי ונראה כי הן היו בדרכן ללקוח שהזמין אותן. מסמרים מברונזה היו פזורים סביב אבני הטחינה, עדות לאירוע הטביעה.

ראש אדם בגודל טבעי מאשקלון
ראש אדם בגודל טבעי מאשקלון
תנור מעופרת
תנור מעופרת מכפר-גלים
תנור מעופרת מכפר-גלים

אחת הבעיות שהתמודדו עמה יורדי-הים היתה הדלקת אש בכלי שיט מבלי לפגוע בספינה. גילוי כלי חרס מפוחמים בירכתיים של ספינות מסוימות, מחזקת את הדעה כי לספינות אלה היה מעין "מטבח". טיפוסים שונים של תנורים שימשו כנראה למטרות חימום מים ובישול על ספינות. לתנורים צורה כללית של נעל חלולה, היוצרת מכל סגור עם פתח בצורת גליל (ארובה) למזיגת מים פנימה. החלק החיצוני העליון מעוצב בצורת קערה מלבנית, שבתוכה הניחו את חומר הדלקה. בחלק העליון של התנור שלושה תומכות (בצורת אסטרגל, או בצורת צדף). חלק מהארובות מעוטרות במוטיבים שונים. לעתים ריתכו פס עופרת בתוך חלל התנור כדי למנוע התכה של התנור בעת הבערת אש בקערה העליונה (ראה חתך בשרטוט).

חתך של תנור
חתך של תנור
כוון בצורת ברווז/אווז

החפץ עשוי מברונזה בצורת ברווז/אווז. הוא התגלה בים מול חוף כפר גלים (בין חיפה לעתלית) בתוך מכלול של טרופת ספינה רומית. ייתכן כי שימש וו גרירה או ככוון במערכת החִבֵּל של הספינה. מטרתו היה לשנות את כיוון המשיכה של חבל, בד בבד עם שמירת תנועתו הקווית (כגלגילון).

שחזור אפשרי לתפקוד הברווז
שחזור אפשרי לתפקוד הברווז
פסלון האל סראפיס, שנתגלה במטען ספינה רומית בחיפה
פסלון האל סראפיס, שנתגלה במטען ספינה רומית בחיפה