רשות העתיקות ממונה מתוקף תפקידה הסטטוטורי על אכיפת חוק העתיקות יחד עם משטרת ישראל וגורמי אכיפה נוספים. לרשות העתיקות מערך פיקוח בפריסה ארצית, האחראי על כל אתרי העתיקות ברחבי הארץ. כחלק ממערך זה מפעילה רשות העתיקות יחידה מיוחדת למאבק בתופעת השוד.
היחידה למניעת שוד עתיקות של רשות העתיקות נמצאת בחזית המאבק בשוד ובשודדי העתיקות, במתווכים ובסוחרים הבלתי-מורשים. יחידה זו, שכל אנשיה קצינים במילואים ביחידות השדה, עובדת בכל ימות השנה, תוך שימוש בשיטות ובטכניקות עבודה מיוחדות. לאנשיה סמכות לעצור חשודים, לנהל חקירות ולבצע חיפושים. אנשי היחידה נעזרים בסייענים, במקורות מודיעין ובגופי אכיפה ממלכתיים לביצוע משימותיהם. לרשות העתיקות מחלקת תביעות, המגישה כתבי אישום נגד החשודים. מדי שנה נתפסים בעבירות שוד עתיקות מאות חשודים, רובם נשפטים, מורשעים ונידונים לתקופות מאסר או לקנסות כספיים.
אחת הפעולות המרכזיות שהובילה היחידה למניעת שוד בשנים האחרונות היה שינוי חוק העתיקות. בשנת 2000 התקבל שינוי בחוק שבא להסדיר עיוותים שהיו בחוק המקורי ולאפשר למדינה לפקח טוב יותר על סוחרי העתיקות המורשים ועל האספנים. השינוי בחוק מונע סחר בפריטים ארכיטקטוניים, סוגר פרצות בנושא הסחר בעתיקות גנובות, מונע הוצאת עתיקות משטחי יהודה ושומרון, מסדיר את נושא אספנות העתיקות בישראל ומעלה את רף הענישה על עבירות לפי חוק העתיקות.
השינוי בחוק מאפשר לפקח בצורה קפדנית יותר על המסחר בעתיקות, ופותח בפנינו אפשרות לפעול לחשיפת אוספים חשובים בפני הציבור הרחב ובפני החוקרים.
מדינת ישראל היא בין המדינות היחידות בעולם שמפעילות יחידת פיקוח עצמאית לנושא זה.