חיפוש בספריה
חינוך וקהילה
|
מידע שימושי
|
תצוגות ארכיאולוגיות
|
מבנה ארגוני
|
חנות
|
פרסומים
|
סרטים
צור קשר
|
אודותנו
|
עברית
|
English
|
ﺍﻟﻌﺮﺑﻴﺔ
מי אנחנו
חפירות ארכיאולוגיות
מתנדבים
רישוי, בניה ואגרות
מגילות מדבר יהודה
אספנים
כנסים וימי עיון
דוברות
מכרזים
מאגר ספקים
ארכיון
הצהרת נגישות
צור קשר
אתרים נוספים
חדשות ארכיאולוגיות
עתיקות - המהדורה המקוונת
אתר הסקר הארכיאולוגי של ישראל
מינהל שימור
הארכיון המדעי
הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה ע"ש ליאון לוי
אגודת הידידים של רשות העתיקות
פסיפס לוד
הגן הארכיאולוגי בירושלים
אתר פרוייקט יפו
אתר ועדת ערר לפי חוק העתיקות
חפירה ליד אתר "הפטריה" בבקעת תמנע
טלי גיני - רשות העתיקות, יובל יקותיאלי - אוניב' בן גוריון בנגב, שריאל שלו - אוניב' חיפה ומכון ויצמן
במהלך עבודות פיתוח לשם שיפור הנגישות ואופן ההצגה לקהל של אתרים בבקעת תמנע נחשפו בסמוך לאתר "הפטריה" (אתר 2 על פי מספורו של בנו רותנברג) ריכוזי אפר, סיגים ופסולת כבשנים. עקב כך נערכה במקום חפירת הצלה קצרה בחודשים נובמבר ודצמבר 2005, בניהולה של טלי גיני מרשות העתיקות ובהשתתפות כותבי שורות אלו, סוניה איטקיס מאוניברסיטת בן-גוריון, ארז בן-יוסף מהאוניברסיטה העברית, תלמידים מן המגמה לארכיאולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומתנדבים. החפירה מומנה בידי מחוז דרום של הקרן קיימת לישראל ובסיוע פארק תמנע. תודה מיוחדת ללבקו (מיכאל לביא), מנהל הפארק, לאבינועם אלון, מנהל מחוז דרום והר הנגב בקק"ל, וליורם חיימי, מנהל מחוז דרום והר הנגב ברשות העתיקות שסייעו בארגון החפירה.
במהלך העבודה נקבעו שני שטחי חפירה; אחד בראש הגבעה הצופה על אתר הפטריה מצפון, ושני במורדותיה, בסמיכות לשוליו הצפוניים של האתר. המחקר על ראש הגבעה החל במיפוי מגנטי (על ידי סוניה איטקיס) אשר הצביע על אזור עם מפל מגנטי חריג. האזור החריג נחפר, ובתוכו נחשף בור רדוד מלא באפר וסיגים. במקביל נפתחו שני ריבועי ביקורת ובהם נמצאה שכבה דקה של אפר וסיגים. בשטח שלמרגלות הגבעה נחפרו מספר ריבועים. בכולם נמצאה כמות רבה מאד של אפר, סיגים, שברי מגני צינורות מפוח (tuyeres), מספר כלי אבן, נחושת, שברי חרס וחרוזים. בנוסף נתגלו שרידי כבשן קטן (בשונה מכבשן הפקה) – שבו, קרוב לוודאי הותכה נחושת.
בדיקות פחמן 14 שבוצעו על ידי אליזבטה בוארטו (מאוניברסיטת בר-אילן ומכון ויצמן) לימדו כי הפעילות בשני השטחים שנחפרו התרחשה במחצית השנייה של תקופת הברונזה המאוחרת, בדומה לזמנו של אתר "הפטריה" (שנחפר ותוארך בזמנו על ידי רותנברג), אם כך ברור כי אזור החפירה שלנו נכלל בשטח הפעילות של אותו האתר. למרבה העניין הבדיקות הרדיומטריות הורו כי הפעילות בראש הגבעה קדמה בכמאה שנים לפעילות למרגלותיה. עובדה זו תואמת את אבחנתו של רותנברג כי באתר "הפטריה" היו מספר שלבי פעילות, ומראה שניתן לתארך כל אזור פעילות בנפרד ולמצוא מה הקדום ומה המאוחר ביניהם.
בבדיקות המטלורגיות שבוצעו על ידי סנה שלשטיין (מכון ויצמן) ושריאל שליו (אוניברסיטת חיפה ומכון ויצמן), אותרו שרידי נחושת, ברזל, מנגן ועופרת בסיגים ובאפר. השוואת הסיגים משני שטחי החפירה מצביעה על שונות טכנולוגית בפעילות המטלורגית בין האזורים השונים. בסיגים שנבדקו מראש הגבעה נותרה כמות פחותה של נחושת, עובדה העשויה להצביע על עיבוד מטלורגי שונה ויעיל יותר מזו שבוצע, כנראה מאוחר יותר, למרגלות הגבעה. אבחנה מעניינת נוספת היא כי באנליזות XRF של שרידי אפר באזורי הפעילות המטלורגית ניתן להבחין בחומרים שלא ניתן לאתר באנליזות של הסיגים. עובדה זו העשויה לעזור בהבנת שיטות העבודה הקדומות והיא תיבדק על ידנו בהמשך המחקר המתוכנן באזור.
מאמרים נוספים ...
היישוב בתקופת הברזל בתחומי העיר באר שבע המודרנית
תובנות חברתיות ומסקנות כרונולוגיות מממצאי חפירות תל באר שבע
היבטים תיכנוניים, חברתיים וקוסמולוגיים בתוכנית העיר מתקופת הברזל בתל שבע
Planning, Social and Cosmological Aspects in the Town Plan from the Iron Age at Tel Sheva
משקי הבית התל באר שבע
מפעלי המים והבאר בתל שבע ובערד
יישובי תקופת הברזל ב' בהר הנגב בסביבתם המדברית
חותם-טביעה שנמצא באחד מאתרי "המצודות הישראליות בנגב"
"אדומים" בחצבה ובגבעת הפרסה
"ועוד אדומים באו ויכו ביהודה.."
חפירה ליד אתר "הפטריה" בבקעת תמנע
חפירות חדשות חורבת באר שמע 2006
מנזר מהתקופה הביזאנטית בצפון הנגב